Buzzboeken

Boekensite met focus op liefde en literatuur

Poll | Krijgen we een opleving van het korte verhaal?

| Geen reacties

Het omslag van Zwagermans bloemlezing Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 100 verhalen (kost maar 7,50!) toont een cafe waar je inderdaad een verhalenbundel zou kunnen gaan zitten lezen, hoewel nog niemand dat dus doet. Een bewuste keuze? Twee weken geleden begon Jeroen Vullings zijn bespreking van de verhalenbundels van Joubert Pignon en Mirjam Brandenburg in Vrij Nederland met de stelling dat in deze tijd de vlag uit mag voor de uitgever die nog verhalenbundels het licht laat zien. Zijn argument was dat alleen bundels van BN’ers nog een beetje verkopen. Maar bij AtlasContact lijken ze daar toch anders over te denken. Daar zijn korteverhalenschrijvers van harte welkom. Niet alleen krijgen ze er een contract, soms nog voor ze een bundel af hebben, zoals Mirjam Brandenburg overkwam, er worden ook al dan niet gezamenlijke optredens voor hen geregeld. De theorie van Podium-uitgever Joost Nijsen, door hem geschetst in zijn ABC van de literaire uitgeverij, is dat verhalenbundels bij uitstek geschikt zijn voor mannen. ‘Ga maar na: de meeste vrouwen duiken graag urenlang weg in een wereld van verbeelding. Mannen daarentegen zijn meesal druk, moe en ongeduldig en willen de dingen, ook in kunstzaken, zonder omwegen opgediend krijgen. Ik durf de stelling aan dat korte verhalen vaker op het nachtkastje van de man dan op dat van de vrouw liggen.’ Volkskrant recensent Aleid Truijens beweerde overigens al in 2005 dat het idee dat verhalen niet verkopen een self fulfilling prophecy is. Het publiek voor verhalenbundels zou verdwijnen doordat uitgevers ze niet uitgeven. Maar het zou dus kunnen dat dat aan het veranderen is. Wat denk jij?

[polldaddy poll=6641320]

 

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.