Buzzboeken

Boekensite met focus op liefde en literatuur

Opinie | Customers Who Bought This Item Also Bought Of waarom wij nog steeds boeken verkopen via Bol

| 1 reactie

Amazon verkoopt nog steeds boeken, maar het bedrijf is vooral een kei in het verzamelen en interpreteren van informatie. Daardoor zal het ons steeds beter kunnen adviseren, ook als het gaat om boeken. Maar krijgt het bedrijf zo niet te veel macht? door Roos Geerse

Het zou mooi zijn als de uitgevers samen informatie zouden gaan geven over hun boeken. (illustratie: Anne Mondeel)

Het zou mooi zijn als de uitgevers samen informatie zouden gaan geven over hun boeken. (illustratie: Anne Mondeel)

Onlangs werd bekend gemaakt dat Amazon de site Goodreads heeft overgenomen. Nu zou je dat kunnen samenvatten als boekverkoper koopt boekensite, maar dan ga je wel voorbij aan een paar belangrijke dingen. Amazon is inmiddels wel meer dan een boekverkoper en Goodreads is ook geen gewone boekensite. Goodreads is wel begonnen als een site waarop mensen bijhielden welke boeken ze lazen en met hun vrienden en anderen deelden wat ze van deze boeken vonden. In 2011 voegde het bedrijf evenwel een zoekmachine toe die op basis van de manier waarop mensen eerder gelezen boeken hadden beoordeeld suggesties deed voor nieuwe titels. In dat opzicht leek het dus al op Amazon met zijn Customers Who Bought This Item Also Bought.

Hoe goed de tips van Amazon zijn, hangt nu nog sterk af van hoeveel boeken je bij hen gekocht hebt, maar ga er maar van uit dat ze steeds beter zullen worden. Het bedrijf beperkt zich immers al lang niet meer tot de verkoop van boeken, het is hard op weg de perfecte mix te worden van Apple en Google. Het is de grootste webshop ter wereld, heeft zijn eigen reader en doet alles om klanten aan zich te binden, zoals producten verkopen onder de kostprijs en auteurs stimuleren hun boek uit te laten komen bij Amazon zelf.

Het bedrijf levert echter vooral de nieuwste webdiensten, terwijl het niet alleen een kei is in big data, maar ook nog eens sterk gericht op de lange termijn. Dat ze zo’n lange aanloop nemen om de Nederlandse markt op te gaan is echt geen toeval. De vraag is dan ook gerechtvaardigd wat het naar de grootste rivier ter wereld genoemde bedrijf gaat doen met de informatie en de macht die het aan het verwerven is.

Door het enorme aanbod is het moeilijk voor mensen om de boeken, films, programma’s, series en sites te vinden die voor hen het interessantst zijn. Het zou dan ook mooi zijn als de uitgevers ophielden elkaar te zien als concurrent en de informatie over en verkoop van boeken gezamenlijk zouden gaan regelen. Voor de komst van het internet was zoiets niet mogelijk of nodig. Om boeken te verkopen moest je fysieke verkooppunten hebben, terwijl informatie over wat dan ook nog niet zo overvloedig beschikbaar was dat mensen er niet voor wilden betalen. Maar de tijden zijn veranderd.

bolmannetjeDat is trouwens ook de reden dat de verschillende sites van Buzzboeken, net als veel andere boekensites, de boeken waarover ze berichten ook verkopen via met name Bol.com, terwijl dag- en weekbladen boeken verkopen in hun eigen webshop. Zo heb je als site of krant nog enige inkomsten. Veel boekliefhebbers zien internetboekhandels nog als een bedreiging voor de boekwinkel om de hoek. Maar niet iedereen heeft een boekwinkel om de hoek. En is het echt zo gek om een boek te kopen bij de krant of via de site die je heeft geholpen dat boek te vinden?

There is no such thing as a free lunch. Het lijkt me dan ook in het eigen belang van de uitgevers om actiever samen te gaan werken en ervoor te zorgen dat het voor kranten, sites en andere media de moeite waard blijft om te berichten over hun boeken. Doen ze dat niet, dan zullen sites als Goodreads hun selecterende functie overnemen, waarna auteurs hun boeken steeds vaker zelf zullen gaan uitgeven. Bij Amazon.

Roos Geerse is de intitatiefnemer van Buzzboeken dat een eigen zoekmachine aan het ontwikkelen is en daartoe vandaag ook de Schrijversbende heeft gelanceerd

Eén reactie

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.