Buzzboeken

Boekensite met focus op liefde en literatuur

Opinie | Over vrouwen, boeken en seks

| Geen reacties

Waarom wordt er zoveel geschreven over E.L. James en zo weinig over Nedjma, haar ‘Marokkaanse’ evenknie? De laatste is literair gezien een stuk interessanter, maar in de serieuze pers krijgt ze nog nauwelijks aandacht. door Roos Geerse

vijftig vs wilde vijgOm het succes van de erotische boeken van E.L. James en anderen te begrijpen hoef je maar twee dingen te beseffen. Het eerste ligt nogal voor de hand. De meeste vrouwen houden van seks en in onze tijd en zeker in ons deel van de wereld is seks niet meer iets om heel moeilijk over te doen. Het tweede deel van de verklaring wordt wel eens vergeten. Het gaat bij boeken namelijk niet alleen om het verhaal en de stijl, boeken zijn ook middelen. Mensen willen geprikkeld worden. Ze willen denken, weten, voelen en meemaken.

Er zijn een paar onderwerpen die ons blijven boeien: liefde, seks, dood en geweld. Er zijn twee vragen die we ons voortdurend stellen: wat is waar en wat is goed? En dan hebben we ook nog eens de neiging om met anderen mee te leven. Dat is waarom we boeken lezen, films kijken, het nieuws volgen en gesprekken hebben.

Nu zijn erotische verhalen altijd welkom geweest als lustopwekkende middelen, tot voor kort kwam je ze misschien bij toeval tegen of je moest er bewust naar op zoek. Dat is met het rumoer rond Vijftig tinten grijs wel veranderd. Zelfs als je nog nooit op het idee was gekomen een boek te lezen dat draaide om seks of helemaal geen behoefte hebt aan dit soort boeken, dan nog kan het succes van deze romans je niet zijn ontgaan.

Niemand gelooft, ook James zelf niet, dat het de stijl is waarom deze boeken worden gelezen. Maar of het dan het verhaal is? Christian Grey gedraagt zich dominanter dan de meeste mannen. Maar is dat de reden dat vrouwen zo graag over hem lezen? Veel uitgevers lijken dit te denken, gezien de klonen die er zijn uitgebracht. Maar zouden vrouwen niet net zo graag lezen over een liaison a trois bijvoorbeeld? Ik denk het wel. Volgens mij lezen veel vrouwen hoe dan ook graag over seks en zien ze ook graag seks in films. Zo lang ze het idee hebben dat het gaat om echte seks, dat wil zeggen dat de partners elkaar werkelijk begeren, en dat is bij Vijftig tinten grijs het geval. Dat is ook de reden waarom vrouwen toch minder porno kijken dan mannen. Ze zien dat er geen sprake is van liefde en zelfs niet van echte geilheid, en dan worden ze afgeleid door het foute schilderij aan de muur, de tatoeages van de acteurs en ga zo maar door, dingen waarvan je in boeken geen last hebt.

Dat James zo populair heeft kunnen worden, zal tenslotte nog te maken hebben met het feit dat haar verhalen aanvankelijk fan fiction waren. Het is weliswaar niet makkelijk om op te vallen tussen alle andere fans die (meestal erotische) verhalen schrijven over hun favoriete acteurs of personages, maar als dat wel lukt, zit je ook gebeiteld. Er zijn dan meteen heel veel mensen die je werk kennen, erin geinteresseerd zijn en erover praten met anderen. Daarbij is het een aansprekende verhaal. Huisvrouw schrijft aanvankelijk voor haar eigen plezier (en met enige hulp van haar scriptschrijvende echtgenoot) stout boek dat vervolgens wereldhit wordt.

9023416570bWat mij daarom veel meer verbaast, is dat er zo weinig aandacht is voor de in de Magreb gesitueerde erotische romans van Nedjma. Ze worden veel gelezen en de romans zijn ook wel gesignaleerd door Elle en de Telegraaf, maar in de serieuze pers was er tot nu slechts een artikel te vinden, een Volkskrant recensie van Reis van de zintuigen, waarin de auteur zich vooral afvraagt of het debuut van Nedjma wel zo autobiografisch was als uitgever Bezige Bij beweert. Nu is dat laatste wel enigszins te begrijpen, want de schrijfster doet er alles aan om haar ware identiteit en ook haar nationaliteit geheim te houden. Wie dit artikel in de New York Times gelezen heeft, ziet in dat ze daar haar redenen voor heeft. Hoe dan ook, als je allemaal wel schrijft over Catherine Millet bijvoorbeeld, waarom dan niet over een roman met zinnen als deze? Het kan me niet verdommen dat zwarte vrouwen heerlijk smakende kutten hebben en volstrekt onderworpen zijn.

Ook het verhaal rond Nedjma zal veel mensen aanspreken. Vrouw uit de Magreb schrijft openhartig en bloemrijk over seks, naar eigen zeggen naar aanleiding van 9-11, en zonder dat ze haar moslim personage van haar geloof laat vallen. Goed, ze laat zich uit angst voor wat haar landgenoten haar aan zullen doen als ze erachter komen wie ze is niet of nauwelijks interviewen en we weten dus ook niet hoe ze eruit ziet en of ze nu echt uit Marokko komt of toch uit Algerije bijvoorbeeld. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de geringe aandacht voor deze auteur in de Nederlandse pers. Een andere verklaring is dat het boek toch te ‘oosters’ is. Maar laten we wel zijn. Of een boek populair wordt en/of aandacht krijgt van recensenten is vaak ook gewoon een kwestie van toeval.

> andere erotische (vrouwen)romans

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.