Buzzboeken

Boekensite met focus op liefde en literatuur

Recensie | Meesterlijke whydunnit | Over Hellekind van Bram Dehouck

| Geen reacties

In Hellekind beschrijft Bram Dehouck een vader die zijn eigen kind wil doden omdat hij ervan overtuigd is dat het ten diepste slecht is. Volgens Natascha van der Stelt doet hij dat ongewoon goed.

Is Sam een hellekind en een slecht mens of een onschuldig kind dat zich slecht gedraagt?

Is Sam een hellekind en een slecht mens of een onschuldig kind dat zich slecht gedraagt?

Tweevoudig Gouden Stropwinnaar Bram Dehouck heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met zijn thriller Hellekind. In een klassieke whodunnit wordt in het begin een moord gepleegd en ligt de nadruk op de zoektocht door de speurder naar de dader. Het motief voor de moord komt vooral in de whydunnit aan bod. In Hellekind is vanaf het begin duidelijk dat Chris zijn zoon wil vermoorden. Bovendien legt Chris al snel uit waarom het beter is als zijn zoon dood is. Dader en motief zijn dus bekend. En toch is Hellekind een ongewoon spannende thriller.

De spanning ontstaat door de vraag of Chris er in slaagt zijn zoon te doden voordat iemand hem dit kan verhinderen. Daarnaast doen de verhalen van Chris over Sam, en die over zijn eigen jeugd, het bloed in de aderen stollen. Terwijl hij jacht maakt op zijn zoon, vertelt hij deze verhalen om zichzelf vrij te pleiten en een rechtvaardiging te geven voor zijn handelen. Sam is volgens Chris een hellekind, een rotjoch dat niet meer in toom te houden is door goede opvoeding, in feite ongeneeslijk ziek in het hoofd. Charlotte, de moeder van Sam en ex van Chris, houdt er een andere mening op na. Zij heeft de politie ingeschakeld, zodat die Chris en Sam kan opsporen voordat het te laat is.

Hellekind is een boek dat lang blijft rondspoken in het hoofd en geeft een ongemakkelijk, schrijnend gevoel door de vragen die het oproept. Kan een kind in essentie slecht zijn of is het gedrag van het kind slecht? Worden misdadigers slecht geboren of slecht gemaakt? Wat is het verband tussen opvoeding en gedrag? Is er rechtvaardiging te bedenken voor sommige moorden? En meer concreet, is Sam een hellekind en een slecht mens of is hij slechts een onschuldig kind dat zich slecht gedraagt? De schrijver laat het aan de lezer om hierover te filosoferen en dit te beoordelen.

Dehouck is een scherp observator, die mensen pijnlijk nauwkeurig weet neer te zetten in scherpe, soms vileine schetsen. De soepele zinnen voeren je in hoog tempo naar het gruwelijke slot. Onderweg trakteert Bram Dehouck zijn lezers op onvoorspelbare plotwendingen en verrassende onthullingen.

Hellekind heeft een origineel uitgangspunt. Hoewel alles in het begin al weggegeven lijkt te zijn, is het een verrassend en spannend boek. En hiermee laat Dehouck zien dat hij de kunst van het schrijven van een meesterlijke thriller tot in de puntjes beheerst.

Natascha van der Stelt is (web)redacteur en recensent voor onder meer Boek

hellekind

Klik hier voor meer informatie of om Hellekind te bestellen.

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.