Buzzboeken

Boekensite met focus op liefde en literatuur

Nieuws | Nieuw boekeninitiatief stelt lezers in staat op een unieke manier boeken te ontdekken

| Geen reacties

Vanavond is tijdens de literaire avond Lamoer de presentatie van NieuwZoet, een webshop die je als lezer in staat stelt op een unieke manier boeken te ontdekken. Je maakt een profiel aan en krijgt vervolgens elke dag een fragment uit een boek dat past bij jouw voorkeuren als het gaat om boeken. door Roos Geerse

nieuwzoet2Het is wel logisch dat mensen zich bij het kopen van een boek laten leiden door bijvoorbeeld De wereld draait door. Hebben ze nog nooit van een bepaald boek of een bepaalde auteur gehoord, dan zullen ze het minder snel oppakken of aanklikken.

Bij Nieuwzoet krijg je echter elke dag een fragment in je mail zonder informatie over de schrijver en de titel. Daardoor ga je onbevooroordeeld lezen en kun je boeken ontdekken die je in de boekhandel niet eens bekeken zou hebben. Voor onbekende schrijvers is dat goed nieuws. Overigens kun je nog voor je het fragment gelezen hebt al op de knop klikken die je informatie geeft over het boek. De verleiding om dat te doen is groot. Je krijgt wel credits als je een boek bestelt zonder deze info te hebben geraadpleegd, maar was dit initatief niet juist bedoeld voor de mediagebruiker van nu, die gewend is aan instant gratification?

Bij de vragen naar je boekvoorkeuren zitten helaas nogal wat onduidelijkheden. Zo mag je mij wakker maken voor vrolijke boeken en voor duistere boeken. Maar als ik de slider op deze dimensie in het midden laat staan, geef ik daarmee dan aan dat ik beide kan waarderen, of dat een boek voor mij het midden moet houden tussen licht en donker? Maar dit is nog maar de betaversie, er wordt dus nog aan gesleuteld.

Nieuwzoet is hoe dan ook innovatief. Het systeem werkt namelijk met een lerend algoritme. Daardoor zou het bijvoorbeeld op basis van de manier waarop je bladert door de fragmenten steeds beter zou moeten kunnen voorspellen welke boeken je goed zou kunnen vinden en welke niet. In theorie zou je zo de boeken moeten kunnen vinden die je in geen enkele boekwinkel was tegengekomen, omdat ze er niet meer waren of zelfs nooit waren geweest, of op een plek stonden waar je nooit gekeken had.

Of het ook echt zo gaat werken is nu natuurlijk nog niet te zeggen. Zeker is dat het aanbod aan boeken enorm is en dat dit een manier is om er een weg in te vinden.

Naschrift. Inmiddels is Nieuwzoet ‘gesloten’ en richten de makers zich met Bookarang op boekbedrijven.
Roos Geerse is de initiatiefnemer van Buzzboeken

header-sony-prts3

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.