Buzzboeken

Boekensite met focus op liefde en literatuur

Nieuws | Nieuw boekeninitiatief wil verschillen tussen lezers in kaart gaan brengen

| Geen reacties

grootboekbb-e1386159574260The Social Bookcompany wil de crowd gaan gebruiken om de zogenaamde bestselleritis te bestrijden. Vier sites, waaronder Buzzboeken, moeten lezers en schrijvers helpen hun informatie over boeken te delen. Mede om deze sites bekender te maken wordt vanavond een groot onderzoek gelanceerd onder Vlaamse en Nederlandse romanlezers. door Roos Geerse

Dat er nu al een tijd steeds een paar boeken zijn die extreem goed verkopen, betekent natuurlijk niet dat er voor de boeken die in dezelfde periode in de winkel liggen geen publiek is. Het probleem is dat veel van de potentiële fans van een boek er simpelweg niet mee in aanraking komen.

Het internet biedt veel mogelijkheden om lezers te informeren over boeken en ook om ze met elkaar in contact te laten komen, maar dat gebeurt nog niet altijd even gestructureerd. Daarom zijn we na Buzzboeken en een site voor boekenmakers nog twee sites op gaan zetten. Op De Schrijversbende kunnen schrijvers sinds kort zelf informatie geven over hun boeken. Wat voor sfeer heeft het, heeft het een happy ending, is de hoofdpersoon een man of een vrouw? Lezers kunnen zo ook op dit soort zaken gaan zoeken.

Op De Lezersbende kunnen lezers informatie gaan geven en straks dus ook vinden, niet alleen over boeken, maar ook over blogs en leesclubs bijvoorbeeld. The Social Bookcompany, waarvan deze sites deel uitmaken, wil daarbij uitdragen dat je niet gek bent als je je boeken niet illegaal downloadt – maar gewoon koopt.

Uiteraard gaat een en ander alleen maar werken als genoeg mensen The Social Bookcompany gaan zien als een goed startpunt voor het delen en straks ook vinden van informatie over boeken. Mede daarom organiseren we een groot onderzoek onder de lezers van Nederlandstalige ficite. Wat vinden zij belangrijk in romans en verhalen en hoe verschillen ze daarin van elkaar?

13853372077954We zijn hoe dan ook nieuwsgierig naar de verschillen tussen lezers. Als je lezers wilt helpen de boeken te vinden waar zij blij van worden, moet je immers wel weten op wat voor dingen ze zouden willen kunnen zoeken. Ook voor uitgevers is het handig om te weten of hun aannames over de wensen van hun lezers kloppen. Maar het is natuurlijk ook gewoon leuk om te weten. Vinden lezers van literaire werken de stijl echt zo belangrijk? Hoe staan ze tegenover het downloaden van illegaal op het internet gezette ebooks?

De enquête wordt mede mogelijk gemaakt door A.W. Bruna Uitgevers, De Bezige Bij Antwerpen, AtlasContact, Uitgeverij Vrijdag en Trouw. Onder de deelnemers verloten we zo’n 100 boeken en de vragenlijst staat online vanaf half acht vanavond.

Roos Geerse is de initiatiefnemer van The Social Bookcompany


Doe ook mee aan het Nederlands-Vlaamse romanlezersonderzoek!

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.