Buzzboeken

Boekensite met focus op liefde en literatuur

Boenda-oprichter Gert Jan de Vries | Amazon is nu oppermachtig, maar zal het niet blijven

| Geen reacties

Gert Jan de Vries is een van de oprichters van Boenda, een ebookplatform dat als het even kan lagere prijzen hanteert dan anderen. Hoe doen ze dat en hoe denkt De Vries over de grote jongens als Amazon? door Roos Geerse

Boenda-oprichter Gert Jan de Vries | Amazon is nu oppermachtig, maar zal het niet blijven

“De grote internetbedrijven werken met prijsafspraken waar de anti-kartelorganisaties binnen enkele jaren een einde aan zullen maken.”

Wat is het idee achter Boenda?
We zijn Boenda begonnen omdat de ebookmarkt simpel en transparant moet en kan zijn. Als dat het geval is, verdienen de mensen die iets maken er het meeste aan en niet de tussenhandel. Dat is – zeg maar – het principe van Fair Trade. We zijn de Max Havelaar onder de ebookplatforms.

Jullie willen dus de goedkoopste ebookaanbieder zijn in Nederland. Lukt dat een beetje?
Wij nemen de kleinste marge bovenop de inkoopsprijs. Dat klinkt technisch, maar het komt erop neer dat we daardoor meestal lagere prijzen hanteren dan anderen. Dat wil niet zeggen dat we altijd de goedkoopste zijn, want de grote jongens kunnen soms betere deals sluiten met uitgevers. Kortom,  als je een actie ziet moet je erop ingaan. Maar wij zijn in tachtig procent van de gevallen het goedkoopst, dus per saldo is de klant bij ons het beste af. 

Hoe zie jij de toekomst van het ebook?
De toekomst van het ebook is stralend. Je hoort nu nog veel mensen zeggen dat ze van papier lezen. Dat is een generatieding. Jongeren doen alles op schermen. Die gaan de doorslag geven. Amazon is nu oppermachtig, maar zal het niet blijven. De grote internetbedrijven werken met prijsafspraken waar de anti-kartelorganisaties binnen enkele jaren een einde aan zullen maken. De ebookmarkt zal onderdeel worden van de low-margin-economy, van de Übers en AirBNB’s van het boekenvak, dus van Boenda of een vergelijkbare partij.

Kun je iets meer over vertellen over die prijsafspraken? Wat vinden uitgevers bijvoorbeeld van jullie lage prijzen?
Uitgevers vinden het niet zo’n punt dat wij onder de adviesprijs aanbieden. Waarom zouden ze ook. Ze krijgen van ons per verkocht ebook hetzelfde als van andere aanbieders, ongeacht wat wij de consument laten betalen. Er zijn echter enkele uitgevers die bang zijn voor de grote webjongens omdat ze die de laagste consumentenprijs hebben beloofd. Die belofte kunnen ze feitelijk niet hardmaken.

Schrijvers kunnen ook zelf een boek op jullie site zetten, maar er zijn meer platforms waarop dat kan. Wat zijn de voordelen van je boek bij jullie neerzetten?
Schrijvers krijgen bij ons de beste deal. Ze kunnen bij ons rechtstreeks zelf uploaden en verdienen dan 90% van de consumentenprijs. Dat is uniek.

Eh… Hoe kunnen jullie auteurs 90% geven, als er op een ebook 21% btw zit?
Wij geven 90% en de auteur moet daarvan zijn eigen btw afdragen. Dat lijkt flauw, maar met royalty’s is het niet anders: als er in een auteurscontract 10% staat, dan is dat voordat de btw wordt afgerekend.

Lees je zelf eigenlijk veel ebooks?
Ik lees veel meer van scherm dan van papier, maar dat zijn lang niet allemaal ebooks. Het komt door mijn werk, dat veel lezen vereist. Al die tekst komt online binnen en uit milieuoverwegingen weiger ik alles uit te printen. Ik lees ook flink wat ebooks, ten dele omdat het makkelijker is (om mee te nemen en vast te houden), ten dele omdat het prettiger leest (ik kan mijn bril erbij afzetten), natuurlijk omdat het goedkoper is, maar voor een belangrijk deel ook omdat mijn huis stampvol papieren boeken staat en er nu echt niks mee bij kan.

Roos Geerse was de organisator van de wedstrijd voor het beste afgewezen manuscript waarvoor Gert Jan de Vries een van de juryleden was

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.