Het vak | Peter Hein over de promotie van zijn debuut De onderduikers

http://schrijversbende.nl/bz_bookringer-juul-abbing/?isbn=9789022568187&srch=de%20onderduikers&rft=In Het vak vertellen boekenmakers over hun rol in het proces dat het maken van een boek is. Voor deze tweede aflevering vroegen we Peter Hein naar zijn ervaringen met de promotie van zijn debuut De onderduikers. Wat deed hij zelf en wat deed zijn uitgever om dit boek bekend te maken? door Roos Geerse

Peter Hein deed veel om zijn eerste boek, dat gaat over de onderduik van zijn ouders, bekend te maken bij het publiek. Al geruime tijd voor het boek verschijnt begint hij een blog en wordt hij actief op de sociale media. Enige tijd nadat het boek is verschenen, gaat hij lezingen geven en hij laat zelfs een trailer maken. Aanvankelijk twijfelt hij er niet aan of dit een goede investering is geweest van zijn tijd.

“De eerste drieduizend boeken waren verkocht in zeven weken. Dat had ik goed gedaan met al mijn PR inspanningen! Dácht ik! Totdat ik me realiseerde dat die 3000 al verkocht waren vóórdat de eerste recensie in Trouw verscheen (eind februari 2014) en lang voordat ik mijn eerste lezing gaf (op 26 april 2014). ‘Verkocht’ wil overigens zeggen: verkocht aan de boekhandels, maar niet persé aan lezers. En boekhandels hebben het recht op teruggave. Dat gebeurde echter niet, de boeken kwamen niet terug. Mogelijk had de goed bezochte boekpresentatie en de mond tot mondreclame die daar uit voortkwam én de brede verspreiding vanuit de uitgeverij al tot dit mooie resultaat geleid, vóórdat de PR (recensies en lezingen) begon te werken.”

Zijn conclusie is dan ook dat een schrijver die een grote uitgeverij achter zich heeft staan, zich het beste maar kan richten op het schrijven van een zo goed mogelijk boek. “Het zou me niet verbazen als dit op den duur, als de schrijver wat naam heeft gemaakt, meer vruchten afwerpt dan de tijd die men achteraf (en vooral ook: vooraf) steekt in het zelf promoten van een boek. En het is nog leuker ook.”

Lees het volledige artikel dat Peter Hein op ons verzoek schreef over de promotie van De onderduikers.

peterheinDe gewezen universitair hoofddocent verloskunde Peter Hein (1939) werkt tegenwoordig als schrijver en beeldhouwer. Over de onderduikjaren van zijn ouders schreef hij De onderduikers, dat net als Het zesde jaar uitkwam bij Meulenhoff Boekerij. Daarnaast schreef hij verhalen voor onder meer Vrij Nederland en NRC.

Share Button

geef een reactie