Marcel van Driel | Ik schrijf, laat sites bouwen en besteed veel tijd aan sociale media, voor mij is dat allemaal hetzelfde

Marcel van Driel schrijft al tien jaar jeugdboeken, maar gaat nu beginnen aan een roman voor volwassenen, een project dat hij financierde door middel van crowdfunding. In dit mailinterview vertelt hij onder meer welke boeken hij zelf goed vindt. En wat hij nog meer doet dan lezen en schrijven. door Roos Geerse

Je doet veel rond je boeken. Hoeveel tijd ben je kwijt met andere dingen dan het schrijven en bedenken van je verhalen?Naast mijn boeken doe ik inderdaad veel andere dingen. Ik laat websites bouwen, filmpjes maken en games, die op de een of andere manier aan de verhalen gekoppeld zijn. Daarnaast besteed ik veel tijd aan social media. Maar voor mij is het allemaal hetzelfde: ik vertel een verhaal. Ik vind het één ook niet per se leuker of minder leuk dan het andere. Wel is het zo dat ik na een periode van projecten organiseren, vaak blij ben dat ik weer kan schrijven en andersom.

Je bent bezig met een serie jeugdboeken die ook door volwassenen worden gelezen. Het tweede deel is net uit, het derde komt volgend jaar. Kun je zeggen wat je inspiratiebronnen waren voor deze trilogie? De Superhelden.nl boeken zijn deels geinspireerd op het fantastische Ender’s game van Orson Scott Card en natuurlijk de X-Men comics. De serie wordt ook vaak vergeleken met De hongerspelen, wat ik geen straf vind.

Je schrijft kinderboeken en non-fictie. Voor je eerste roman voor volwassenen heb je gebruik gemaakt van crowdfunding. Vertel daar eens wat meer over. Voor Nachtmerrieman hebben diverse mensen en één bedrijf geld gedoneerd. Daaronder waren negen mensen die met hun naam als karakter in het boek willen. Voor mij is dat hartstikke fijn, want voor negen personages hoef ik dus geen naam meer te bedenken. Op het boek heeft dit verder geen invloed. De donateurs krijgen – afhankelijk waar ze voor gekozen hebben – hun naam achterin het boek, een gesigneerd en genummerd gebonden exemplaar van Nachtmerrieman en een feestje. Er deden ruim 300 mensen mee. Het bedrijf dat meedoet, www.games.nl, komt in ieder geval op de site van Nachtmerrieman en misschien in het boek.

Had je al lang zin om een roman te schrijven voor volwassenen? En wat lijkt je het verschil?  Ik liep inderdaad al lang rond met het idee voor een boek dat alleen als volwassenenthriller is te realiseren. Dat heeft voornamelijk met de thematiek te maken, die is te heftig voor kinderen, zelfs voor Young Adult. Het boek gaat over een serie moorden in Rotterdam waarbij de dader iedere keer bekend is. Toch blijft het moorden maar doorgaan.

Van wat voor boeken en films en dergelijke hou je zelf? Ik lees zelf graag thrillers, science fiction en fantasy, maar ook van litaratuur ben ik niet vies. Mijn favoriete schrijvers zijn Stephen King, Orson Scott Card, Haruki Murakami en Paul Auster. Het leuke aan boeken vind ik, dat het iedere keer weer wat anders is. Bij Lee Child weet je precies wat je krijgt, bij Marcel Möring niet. Verder ben ik verslaafd aan series als Fringe, The walking dead en The killing. En aan films, van arthouse tot supercommericeel. Gamen doe ik ook, maar ik kom er te weinig aan toe.

Welke boeken zou je mensen aanraden van Murakami en Auster? Iedereen die iets van Murakami wil lezen, raad ik aan om te beginnen met Kafka op het strand. Het is een van zijn meest toegankelijke boeken en schuurt tegen het magisch realisme aan dat wij vooral uit België kennen. Datzelfde geldt voor Het boek der illusies van Paul Auster, over een gebroken man die door de liefde voor de stomme film langzaam weer zijn leven opbouwt. Magistrale boeken waar ik alleen maar jaloers op kan zijn.

En een onbekend boek dat je mensen aan kunt raden? Een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben, is Perdido Street Station van China Miéville. Dat is fantasy dat op geen enkele manier leunt op Tolkien of andere fantasyboeken. Het creëert een volstrekt unieke, nieuwe wereld, die bijna letterlijk uit een ander universum lijkt te komen. Daarbinnen wordt er een verhaal vertelt met karakters die niet wit of zwart zijn, niet goed of slecht, maar menselijk, hoe onmenselijk ze soms ook zijn.

Lees alvast een fragment van Superhelden.nl2 op www.superhelden.nl. Of ga naar Van Driels eigen site www.stoerboek.nl.

Share Button

geef een reactie