Nieuws | De schrijversbende komt met kwaliteitslabel voor zelfuitgegeven boeken

De scrhijversbende, het boekenmakerscollectief van Buzzboeken, wil vanaf deze maand een podium gaan bieden aan de betere zelfuitgevende schrijvers en andere indie auteurs, De boekenmakersbende. Zo is er een prijs ingesteld voor het beste afgewezen manuscript en kunnen de leden hun boeken (laten) uitgeven onder de vlag van de bende. door Roos Geerse

ringer, de jongen die dacht dat hij een verkrachter wasDe boekenmakersbende werkt volgens het principe van publishing apart together. Teams van tenminste een schrijver en een redacteur geven hun boek uit in eigen beheer onder de vlag van De boekenmakersbende. Dat wil zeggen dat ze het logo en de naam van het collectief op hun boek mogen zetten en dat het boek een plaatsje krijgt op de site van de bende. Daarbij kunnen ze de bende een (goedkopere) editie van hun boek laten uitgeven die alleen is te bestellen via de site van het collectief, waardoor er per verkocht boek meer overblijft voor de schrijver. Tenslotte organiseert de bende een wedstrijd voor het beste afgewezen manuscript.

Het enige waar De boekenmakersbende naar kijkt, is de kwaliteit van een boek. Zit het goed in elkaar, ziet het er goed uit, zitten er niet meer taal- en spelfouten in dan in boeken van reguliere uitgevers, en bevat het tenminste een element waarom het publiek waarvoor het boek bedoeld het ook zal willen lezen, zoals een aansprekend onderwerp of een uitzonderlijke stijl. Het verschil met een gewone uitgeverij is dat het collectief niet hoeft te kijken naar de verkoopbaarheid van de boeken. Anders dan bij de verschillende selfpublishing platforms is er echter wel een strenge selectie.

De strenge selectie moet de bende interessant maken voor zowel lezers als auteurs. Uit eigen onderzoek bleek dat 1 op de 5 romanlezers geïnteresseerd is in zelfuitgegeven boeken. Veel selfpubs, zeker de romans, zijn echter van twijfelachtige kwaliteit. Dit komt volgens de bende vooral doordat er zelden een redacteur aan te pas is gekomen en doordat de drempel om zelf uit te geven laag is. Schrijvers die zichzelf serieus nemen, waren tot nu toe dan ook vaak huiverig om hun boeken uit te geven in eigen beheer. De bende wil daar verandering in brengen.

De kern van het collectief bestaat op dit moment uit een tiental redacteuren en schrijfcoaches. Het eerste boek dat de bende (als testcase) heeft uitgebracht is Ringer van Juul Abbing, een gewaagde roman over een jongen die zich volgens zijn vriendin heeft geïdentificeerd met de verkrachter van zijn zus.

Roos Geerse is de oprichter van The Social Bookcompany

Share Button

geef een reactie