Nieuws | Boekenmakersbende wil met wedstrijd jong én ouder schrijftalent ontdekken

Om nog onontdekt schrijftalent op het spoor te komen heeft onze collectieve uitgeverij De boekenmakersbende een wedstrijd uitgeschreven voor het beste afgewezen manuscript. De wedstrijd loopt al een paar maanden, maar nu is ook de jury bekend. Daarbij is besloten twee prijzen uit te reiken: een voor jong talent (tot 35 jaar) en een voor ouder talent (vanaf 35 jaar). door Roos Geerse

http://schrijversbende.nl/bz_bookringer-juul-abbing/?isbn=9789038898247&srch=vic%20van%20de%20reijt&rft=

Een van de juryleden is Vic van de Reijt, de eerste literaire uitgever van Arnon Grunberg

Volgens ons is het een mythe dat echt talent altijd ontdekt wordt. Het is gewoon niet waar dat goede schrijvers vanzelf boven komen drijven. Sowieso worden boeken vaak pas echt goed doordat de schrijver de hulp krijgt van een redacteur. Maar uitgevers kunnen ook niet elke op zich interessante roman of verhalenbundel op de markt brengen, net zomin als recensenten de boeken die wel verschijnen allemaal kunnen lezen. Daarbij vallen originele boeken die evenwel niet opvallen door stijl al snel buiten de boot. Deze zijn niet interessant voor literaire uitgevers, maar ook niet voor de op genreboeken gerichte uitgeverijen.

Dat de bende een prijs heeft ingesteld voor ‘laatbloeiers’ heeft meerdere redenen. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jong talent. Maar voor jongeren zijn er al veel aparte prijzen. Terwijl het dus helemaal niet zoveel zegt als een schrijver niet op een bepaalde leeftijd al is doorgebroken. Veel mensen, zeker de meer bescheiden types, ontdekken pas later in hun leven dat ze ergens talent voor hebben. Bovendien helpt het, als je een boek wil schrijven, wanneer je het nodige hebt gelezen, meegemaakt en nagedacht.

Bij De boekenmakersbende geven schrijvers en hun redacteuren hun boek in beginsel zelf uit. De bende zorgt voor de productie, zet het boek in de aangesloten webwinkels en waakt over de kwaliteit, dat wil zeggen dat het collectief bepaalt of een schrijver zijn boek mag uitbrengen onder de vlag van de bende of niet.

In het geval van de wedstrijd worden de manuscripten die de bende geselecteerd heeft beoordeeld door een jury met daarin bekende personen uit de boekenwereld, zoals Vic van de Reijt (de eerste literaire uitgever van Arnon Grunberg) en Peter Drehmanns (voormalig literatuurrecensent van NRC en schrijver van tien romans). De winnaars die zij aanwijzen krijgen van de bende redactie en een professionele vormgever ontwerpt voor hen een omslag. Ze kunnen hun boek gratis uploaden op de e-boekplatforms van Boenda en Woordstroom, AtlasContact heeft voor beide winnaars een stapel boeken klaar liggen en van 1boek.nl krijgen ze 15 eigen exemplaren cadeau.

Meedoen aan de wedstrijd voor het beste afgewezen manuscript kan ook met een boek dat de schrijver reeds heeft uitgegeven ‘in eigen beheer’. Inzenden kan nog tot 31 december.

Tekening zonder titel (12)
 
Zelf boek uitgegeven of plannen in die richting? Kijk dan ook bij Blanco en Onafhankelijke schrijvers!

Share Button

geef een reactie