Nieuws | Boekenmakersbendeprijzen voor postapocalyptisch jeugdboek en roman over autistische moeder

Donderdag 7 mei ontvingen twee beginnende auteurs, Nynke van der Beek en Olga Ponjee, de Boekenmakersbendeprijs voor het beste afgewezen manuscript. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Centrale bibliotheek Urecht kregen zij en de andere voor deze prijs genomineerden een auteurscontract aangeboden. Het was voor het eerst dat de prijzen werd uitgereikt.

Olga Ponjee bij de uitreiking van de Boekenmakersbendeprijzen 2015  * foto: Erik Dooper

Olga Ponjee bij de uitreiking van de Boekenmakersbendeprijzen 2015 * foto: Erik Dooper

In de categorie Jong talent (tot 35 jaar) ging de prijs naar Olga Ponjee voor de door haarzelf uitgegeven postapcalyptische young adult roman Het verdronken land. “Dit ambitieuze en lijvige boek (…) paart een origineel gegeven aan een soepele, pittige stijl,” meende de jury. Organisator Roos Geerse: “Een in Nederland spelende klimaatpolitieke thriller voor jongeren en nog goed geschreven ook. Ik snap niet dat geen andere uitgever dit boek wilde hebben.”

P1090287 (1)Nynke van der Beek ontving de prijs in de categorie Ouder talent (35+) voor Amandelbloesem, een roman over een vrouw met autisme. Deze Sofia is blij met haar kind, dat ze consequent ‘de jongen’ noemt, maar ervaart niet de liefde die ze zelf voor hem denkt te moeten voelen. Over dit boek zei de jury: “De innerlijke strijd van het hoofdpersonage wordt op een overtuigende manier verwoord en voelbaar gemaakt.” Geerse: “Ik snap wel dat andere uitgevers dit boek schokkend vonden. Maar daarom heb ik de bende ook opgericht. Opdat een boek als dit wel wordt uitgegeven.” 

Gert Jan de Vries (aka Tess Franke) legt uit waarom het literaire systeem volgens hem slecht functioneert. (foto: Erik Dooper)

Gert Jan de Vries (aka Tess Franke) legt uit waarom het literaire systeem volgens hem slecht functioneert.
(foto: Erik Dooper)

Volgens De boekenmakersbende is het een mythe dat talent altijd wel een keer boven komt drijven en dat een door een schrijver zelf uitgegeven boek nooit goed kan zijn. Om die reden schreef deze collectieve uitgeverij in oprichting een wedstrijd uit voor het beste afgewezen manuscript, dan wel zelf uitgegeven boek. Meer dan honderd schrijvers deden mee, van wie er naast Ponjee en Van der Beek nog zes op de shortlist belanden: Pieterjan Heynen, Marjon Klomps, Natascha Minnebo, Gerbrand Muller, Lucien Roosen en Bram van Renterghem. Hun manuscripten werden beoordeeld door een jury met daarin ervaren boekenvakkers als Vic van de Reijt van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Elsevier-recensente Irene Start, schrijvers Peter Drehmanns en Judith Eiselin, en uitgever Gert Jan de Vries, die thrillers schrijft onder de naam Tess Franke.

Voor de genomineerden en de winnaars zoekt de bende zelf een redacteur, maar in principe kunnen alle schrijvers en redacteuren hun boek uitgeven bij De boekenmakersbende. Het enige criterium dat de bende aanlegt is kwaliteit. De boekenmakersbende is een onderdeel van de sociale boekonderneming Buzzboeken. De Boekenmakersbendeprijzen werden mede mogelijk gemaakt door uitgeverij AtlasContact, de webwinkel van onze drukker 1boek.nl, en de e-boekplatforms Woordstroom en Boenda .

JURYRAPPORT Boekenmakersbendeprijzen 2015

Share Button

geef een reactie