Nieuws | De nominaties voor de Boekenmakersbendeprijzen 2015 zijn bekend

Ruim honderd (aspirant) schrijvers deden mee aan De wedstrijd voor het beste afgewezen manuscript, uitgeschreven door De boekenmakersbende om getalenteerde schrijvers op het spoor te komen die nog niet onder contract staan van een gevestigde uitgever. Inmiddels is bekend wie van hen zijn genomineerd. Een van hen, Gerbrand Muller, debuteerde ooit bij Meulenhoff. De zeven anderen zijn nieuwkomers.

Tekening zonder titel (12)Er zijn altijd al veel wedstrijden geweest speciaal voor jongeren, maar dat je niet bent doorgebroken voor je 35e betekent volgens De boekenmakersbende niet dat je geen talent hebt. Daarom heeft de bende naast een prijs uit voor jong talent, ook een prijs ingesteld voor ouder talent.

Nynke van der Beek schreef over de autistische kunsthistorica Sofia die maar moeilijk met haar zoontje kan omgaan (Amandelbloesem). Marjon Klomps beschrijft de verschrikkelijke ontdekkingen die Sander over zijn jeugd doet wanneer hij een manuscript op zijn bureau krijgt (De lector). Gerbrand Muller schrijft in een crossover roman hoe Mark erin slaagt te overleven in een nieuwe, angstaanjagende wereld (De uitverkoren wereld). En Hans Lucien Roosen geeft inzicht in het leven van de Vlaamse Marco Polo (De reis van Willem van Rubrouck). Zij staan op de shortlist in de categorie Ouder talent.

http://onafhankelijkeschrijvers.buzzboeken.com/bz_bookringer-juul-abbing/?isbn=9789090287256&srch=olga%20ponjee&rft=

Het verdronken land, het boek van Olga Ponjee is al verschenen bij de indie uitgeverij De marge

Bram van Renterghem schreef een coming-of-age roman over een jongen die gaat werken in een Londense gentleman’s club (Tijdok). De deze maand 18 geworden Pieterjan Heynen schreef een historische roman over Napoleon (100 dagen). Natascha Minnebo laat in haar roman zien hoe haar Amerikaanse gastouders reageerden toen ze erachter kwamen dat zij lesbisch was (The exchange student). En Olga Ponjee schreef een  young adult “clifi” (climate fiction) over Nederland na de zondvloed (Het verdronken land). Zij dingen mee naar De boekenmakersbendeprijs 2015 in de categorie Jong talent.

Onder de genomineerden zijn drie Vlamingen en vijf Nederlanders. In beide categorieën zijn – toevallig – evenveel mannen genomineerd als vrouwen. In de jury zitten negen boekenvakkers, waaronder Vic van de Reijt (Nijgh & Van Ditmar) en Irene Start (Elsevier). De uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden op 7 mei. Overigens gaat de bende ook schrijvers uitnodigen (en met elkaar in contact brengen) die de shortlist (net) niet hebben gehaald. Er waren namelijk meer manuscripten met potentie dan er doorgestuurd konden worden naar de jury.

Share Button

geef een reactie