Opinie | Hoe anders wordt de uitgeverij van Das Magazin?

De makers van het literaire tijdschrift Das Magazin, die ook veel leesclubs organiseren met schrijvers, beginnen een eigen uitgeverij en gaan auteurs meer royalty’s betalen (15% in paats van 10%). Dat klinkt mooi, maar is Das Mag nu echt zoveel slimmer en sympathieker dan de gevestigde uitgevers? door Roos Geerse

 Das Mag kreeg eerder de nodige subsidie

Das Mag kreeg eerder de nodige subsidie

Het beeld dat de mannen achter Das Mag Toine Donk en Daniël van der Meer schetsen van uitgevers in de Volkskrant, op Medium en hun eigen site is weinig vleiend. Ze beknibbelen op de auteur, het papier, de vormgeving en ebooks, ofwel zo’n beetje alles wat een boek fantastisch maakt. Dat gaan zij anders doen! Zo beloven zij auteurs veel intensiever te gaan begeleiden en meer te gaan betalen. Verder willen ze hun uitgeverij gaan financieren met crowdfunding. Dat klinkt goed, maar betekent natuurlijk niet dat andere uitgevers allemaal zo dom en onsympathiek zijn als Donk en Van der Meer doen voorkomen.

Voor een literaire uitgeverij is het belangrijk om goed bekend te staan. Dat zit bij Das Mag wel goed. Het label is in een paar jaar tijd een merk geworden. Het mooi vormgegeven tijdschrift staat vol bijdragen van getalenteerde, vaak nog onbekende schrijvers en de leesclubs (en feesten) met bekendere schrijvers als Koch en Japin worden goed bezocht.

Nu vertellen de Dasmaggers graag over hun crowdfunding activiteiten, hetgeen de indruk kan wekken dat dat de manier is waarop ze de activiteiten waaraan ze hun goede naam (en mailinglist!) te danken hebben financieren. Die indruk krijg je ook in het interview met Donk vorig jaar op Cleeft . “Ons statement, om zonder subsidie ambitieus te zijn, was als een nieuwsbericht. Iedereen had veel sympathie voor ons idee.” De organisatie kreeg in 2013 echter al 25.000 euro subsidie voor het tijdschrift en in 2015 kwam daar nog subsidie voor een festival bij. Daarover lees je in het betreffende interview of de artikelen over hun uitgeefplannen helemaal niets.

Bij Das Mag blijft er meer over voor de auteur, onder meer door het omzeilen van de boekhandel

Bij Das Mag blijft er meer over voor de auteur, onder meer door het omzeilen van de boekhandel

Het is geen toeval dat ook bij selfpubplatforms of collectieve uitgeverijen zoals De boekenmakersbende auteurs meer royalty’s krijgen als een boek verkocht wordt via de site van de uitgeverij of door de auteur zelf. Je omzeilt zo meer dan 40% boekhandelskosten. Dat geldt ook voor de crowdfundingsactie van Das Mag die nu gestart is. Iedereen die daaraan meedoet, krijgt drie boeken thuisgestuurd zonder dat daar een boekhandel aan te pas komt. Ook is de kans zo klein dat de uitgeverij met boeken blijft zitten.

Voor de gevestigde uitgevers is deze werkwijze veel minder aantrekkelijk, omdat die hun relatie met de boekhandel goed willen houden. Niet dat dat de enige reden is waarom andere uitgeverijen hun auteurs pas meer dan 10% royalty’s gaan betalen als een boek echt goed verkoopt. Niet elk boek levert geld op, terwijl er wel veel energie gaat zitten in het vinden en begeleiden van auteurs. Dat lijkt mij hoe dan ook de belangrijkste vraag. Gaat het Das Mag met dit verdienmodel ook op de lange termijn lukken schrijvers te vinden en te begeleiden? De uitgeverij organiseert dan wel een betaalbaar zomerkamp voor nog ongepubliceerde schrijvers, een belangrijk deel van de auteurs die ze nu gaan uitgeven, zoals Maartje Wortel en Charlotte Mutsaers, zijn al bekend en bekroond.

Roos Geerse is de initiatiefnemer van Buzzboeken

Share Button

geef een reactie