Opinie | Selfpublishing platform Brave New Books geeft auteurs nog geen mogelijkheid zich te onderscheiden

382491_173664116137081_238390971_aStel, je hebt een manuscript gestuurd naar een paar uitgeverijen en agenten, die het allemaal hebben afgewezen. Of je eerste boek is wel uitgegeven, maar het tweede wordt geweigerd. Laat je je boek dan uitkomen bij het nieuwe selfpublishing platform Brave New Books? Wat zijn de verschillen tussen de in ons taalgebied opererende uitgeefdiensten en wat voor opties heb je verder als je moeite hebt om een uitgever te vinden? door Roos Geerse

Het mailtje dat Bol.com onlangs stuurde naar iedereen in hun adressenbestand was wat misleidend. Heb je altijd al een boek willen uitgeven, maar nog nooit de mogelijkheid gehad? Grijp dan nu je kans! Het is echter al meer dan tien jaar mogelijk je eigen boeken uit te geven zonder hoge (aanloop)kosten. Maar misschien waren veel wannabe auteurs zich dat niet bewust. Dat zou verklaren dat er nu blijkbaar al duizenden accounts zijn aangemaakt bij Brave New Books, het samenwerkingsverband tussen Mijnbestseller.nl, Bol en de Singel uitgevers, waaronder Querido en Nijgh & Van Ditmar.

Nu biedt Mijnbestseller amateurschrijvers zonder meer een goede deal. Ze krijgen even veel per verkocht boek als elders, of meer, zonder dat ze jarenlang hun uitgeefrechten kwijt zijn, zoals bij sommige andere uitgeefdiensten, wat van belang is voor schrijvers die na enige tijd willen overstappen naar een andere uitgever. Wat bij andere uitgeefdiensten als Freemusketeers en Boekscout altijd al mogelijk was, maar bij Mijnbestseller nog niet, was het bedenken van een eigen uitgeversnaam, maar ook daarover wordt nu nagedacht. Goed nieuws dus voor iedereen die altijd wel gecharmeerd was van het geheel geautomatiseerde systeem van Mijnbestseller, maar huiverde bij de naam.

Bol.com verkoopt ook selfpubs van andere printers on demand zoals Freemusketeers.

Bol.com verkoopt ook selfpubs van andere printers on demand zoals Freemusketeers.

Brave New Books is echter niet de eerste imprint van Mijnbestseller, boekhandels als Paagman en De nieuwe boekhandel en sites als Bookaholics hadden al langer een aansluiting op hun systeem. Schrijvers die hun boek zelf willen uitgeven doen er dan ook goed aan ook bij hen te gaan kijken, zeker als ze hun boeken vooral denken te gaan verkopen via hun eigen website. Voor een via De nieuwe boekhandel of Bookaholics verkocht (en daar uitgegeven) boek is de marge voor de schrijver al snel het dubbele van de marge die hij zou krijgen bij Brave New Books. Alleen bij verkoop via andere kanalen is de marge bij Brave New Books weer hoger. Overigens zijn ook boeken van andere uitgeefdiensten, als de schrijver dat wil, gewoon te koop bij Bol!

Een auteur die zijn boek uitgeeft bij Brave New Books kan gebruik maken van de diensten van de freelancers die daarvoor benaderd zijn door Singel. Daarvoor moet hij wel betalen. Zo kost een persmailing 350 euro en moet er voor redactie 13 euro per 1000 woorden worden neergelegd. Afhankelijk van hoeveel hulp je nodig hebt, ben je dan misschien nog steeds goedkoper uit dan bij Gopher bijvoorbeeld. Die uitgever rekent een slordige 1500 euro aanloopkosten, terwijl de royalty’s vergelijkbaar zijn met die van Brave New Books.

De meeste schrijvers kunnen wel enige hulp gebruiken bij de promotie of vormgeving van hun boek. En er zijn ook maar weinig schrijvers die het kunnen stellen zonder redacteur of meelezer. Het is zelfs niet vreemd om je te laten begeleiden door een redacteur voor je manuscript opstuurt naar een (nieuwe) uitgeverij. Wie bereid is te investeren in zijn boek, zou trouwens ook eens moeten gaan kijken op de sites van de uitgeverijen die zowel de kosten als de opbrengsten delen met hun schrijvers, althans als ze met een auteur in zee willen. Voorbeelden hiervan zijn Bertram + De Leeuw en de vorig jaar begonnen uitgeverij De kring. En anders is er nog TenPages. Als je via dat crowdfunding platform genoeg aandelen weet te verkopen, zoeken zij een uitgeverij voor je.

Maar ook als je je boek helemaal in eigen beheer uitgeeft, kun je diensten inkopen of je op een andere manier verzekeren van hulp bij het schrijven en promoten van je boek. Bij Editio en Daretoo zijn schrijvers aangesloten die manuscriptbegeleiding bieden, Not just any book is gespecialiseerd in boekpromotie en ook op de bb-site voor boekenmakers zijn onafhankelijke boekenmakers te vinden.

Brave New Books kijkt niet naar de kwaliteit van een boek. Dit is nog steeds een belangrijk kenmerk van selfpublishing platforms. Iedereen is welkom! Voor auteurs met talent is dat een reden hun boeken er juist niet onder te brengen, ook als de reguliere uitgeverijen geen brood zien in hun werk. Zij zouden meer hebben aan een vorm van selectieve selfpublishing. Voor mijzelf was dat een belangrijke motivatie om te beginnen met een collectieve uitgeverij en Mijnbestseller heeft al laten weten dat ook dit soort publishing apart together initiatieven in principe een aansluiting kunnen krijgen op hun systeem.

Brave New Books heeft kortom nog weinig gedaan om het gat tussen regulier en zelf uitgeven te dichten. Dat neemt niet weg dat het onderscheid tussen selfpubs en gewone boeken verder zal vervagen.

Roos Geerse is de initiatiefnemer van Buzzboeken

Share Button

geef een reactie