Opinie | Straks hebben we ook in Nederland nog maar één uitgever – Amazon

Er wordt in boekenland vaak geklaagd over Bol.com, maar met de komst van Amazon zou dat wel eens kunnen veranderen. Het Amerikaanse bedrijf komt niet alleen naar Nederland, het wordt ook steeds belangrijker als uitgever. Zo kwam een paar dagen geleden het nieuws dat het een nieuw platform aan het ontwikkelen is voor nog ongepubliceerde schrijvers. door Roos Geerse

amazonAmazon en Bol lijken veel op elkaar. Beide bedrijven begonnen met het online verkopen van boeken en zijn daarmee marktleider geworden in hun eigen land. Amazon wil echter ook de grootse worden in de wereld en heeft daarvoor een simpele strategie. Klanten binden met lage prijzen, hen tegelijk verleidend zoveel te bestellen dat ze niet meer hoeven te betalen voor het verzenden. Desnoods gaan ze een tijd lang onder de prijs zitten, zodra ze groot genoeg zijn, kunnen ze hun leveranciers hun voorwaarden opleggen.

Een aantal van de Nederlandse uitgevers die het bedrijf benaderd heeft, heeft volgens NRC al laten weten de voorwaarden van Amazon niet te willen accepteren. Dat hoeven ze ook niet, zo lang Bol hier nog de marktleider is. Aan de andere kant, de eerste uitgevers die meedoen, kunnen daar ook veel voordeel van hebben. Daarbij begint het bedrijf niet voor niets met ebooks. Omdat er voor ebooks geen vaste boekenprijs geldt, is daar eenvoudig mee te stunten.

Voor zelfpublicerende schrijvers kan een groot Amazon een voordeel zijn. Er zijn al een schrijvers succesvol geworden door hun werk niet alleen te verkopen maar ook uit te brengen via Amazon. En dan komt het bedrijf volgens de laatste berichten ook nog eens met een platform waarop schrijvers een fragment van hun nog ongepubliceerde boek kunnen zetten en lezers vervolgens kunnen stemmen.

bolmannetjeHet is natuurlijk wel de vraag wat er gebeurt als Amazon straks de enige of in ieder geval veruit de grootste uitgever is. Nu zijn de royalty’s en verzendkosten bij Amazon immers nog te vergelijken met die van andere platforms, maar als die er niet meer zijn?

Het is dus waarschijnlijk in ieders belang dat lezers blijven nadenken waar ze hun boeken kopen. Bij Amazon, Bol, de uitgever of de schrijver zelf, de boekhandel om de hoek of bijvoorbeeld via deze site. Al blijft het allicht nog belangrijker dat schrijvers en uitgevers zich niet tegen elkaar laten uitspelen. Dat probleem zou opgelost zijn met een gezamenlijke online boekhandel, ook voor fysieke boeken, maar daarvoor lijkt het inmiddels te laat. Schrijvers en uitgevers zouden echter ook een deal kunnen sluiten met Bol. Dat bedrijf kan immers nog wel wat doen aan de marges op hun boeken, vooral de ebooks, en de royalty’s voor de schrijvers die ze uitgeven via Brave New Books. Dat zou niet alleen goed zijn voor schrijvers, maar ook voor lezers.

Roos Geerse is de oprichter van Buzzboeken, dat sinds kort een eigen uitgeverij heeft, De boekenmakersbende.

Geef je mening op De lezersbende en maak kans op een boek!

Share Button

geef een reactie